Kastélyok Part 1.

2010.07.13. 18:04 Ditty21

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én rajongok a művészetekért, azon belül is az építészetért és a festészetért főleg. Most, hogy itt a nyár és eljött a nyaralás ideje, én is elkezdtem tervezgetni, hova mennék el szívesen. És ha már építészet akkor kastélyok. Csináltam egy összeállítást a legszebbek, vagy legérdekesebbek közül, de az a helyzet, hogy rengeteg kastély/vár van ami felkeltette az érdeklődésemet és csak Európán belül 90 van amit megemlítenék… Szóval úgy döntöttem, hogy országonként szétválogatva osztom meg veletek a kedvenceimet.
 
1.     Franciaország
 
Ezt nehéz elkezdeni, a Loire menti kastélyokat tulajdonképpen elejétől végéig föl lehetne sorolni, mindnek megvan a maga kis titka, de azért sikerült csak néhányat kiemelnem. :)
 
Igazságügyi Palota – Rouen
Tragikomikus módon ez a palota szinte pont azon a helyen áll ahol annak idején Jeanne d’Arcot máglyán megégették. Persze a palotát jóval később építtette XII. Lajos király. Gótikus stílusban épült, a rengeteg kőcsipke szinte elnyomja a többi díszítőelemet, pedig a zárt erkélyek és a kiugró padlásablakok saját gyámíveikkel is gyönyörűek. Ha van olyan bíróság ahova szívesen mennék be, az biztosan ez:)
 
 
 
 
Louvre – Párizs
Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy hiába jártam már a Lourve-ban, bármikor visszamennék. A kastély építését már a XII. században elkezdték, de folyamatosan bővítették. Először a reneszánsz uralkodó, I. Ferenc idején fejezték be az építést, majd a barokk XIV. Lajos idején zárta körül az épület a négyzet alakú udvart és szintén ekkor díszítették a fényűző keleti homlokzattal és a nyugat felé elterülő Tuileriákig tartó galériával. 1793-tól működik múzeumként, a XIX. században a Napóleonok idején klasszicista stílusban bővítették.
Ma már a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményének ad otthont, kb. 60000 négyzetméteren. Az acél-üveg piramist Leoh Ming Pei tervezte, 1989 óta tölti be a bejárat funkcióját.
 
Versailles
A fényűző rezidenciát 1624-ben építette XIV. Lajos, csodálatos és hatalmas parkkal az abszolút hatalom szimbólumaként. Több névvel ellátott udvar veszi körül, csak a „király nagy lakosztályához” 7 szalon tartozik, melyek a kastély északi oldalán helyezkednek el. A szalonokba a padlótól a mennyezetig érő ablakokon keresztül árad a fény, amely újszerű megoldásnak számított építése idején. Többet nem írok róla mert egy egész blogot el lehetne foglalni a Versailles-ról szóló történetekkel.
 
 
Plessis-Bourré vízivár
Ha figyelembe vesszük a XV. század korlátozott technikai lehetőségeit, lehetetlennek tűnik, hogy ezt a hatalmas négyzet alaprajzú épületet vastag falaival és zömök, masszív tornyaival 1468-tól kezdve mindössze 5 év alatt építették fel. A 3 alacsonyabb és egy magasabb szárny, egy belső udvart fog közre, a régi védelmező vizes árkot pedig tavirózsák borítják. Az egykor kettős felvonóhíd helyett, mára már kőből készült állóhíd vezet a kapuhoz.
 
 
Azay-le-Rideau vízivár
A Loire egyik mellékfolyójának, az Indre-nek szigetén áll ez a kastély, melyet I. Ferenc kezdett építtetni 1520-ban reneszánsz stílusban, de néhány helyen már felfedezhetőek rajta a rokokó játékosabb elemei is. A király félreérthetetlen kedvtelésére használta a kastélyt: a tizenkét fiatal hölgyből álló „petite bande” néven emlegetett társasággal...
 
 
 
Chenonceaux
Az egyik személyes kedvencem. A reneszánsz építészei szívesen építkeztek olyan helyeken ahol sokan elképzelhetetlennek tartották, így egy folyó közepén... A XV. század közepén épült Chenonceaux építője ismeretlen, de ránézésre is látszik, hogy nem egy kezdő építész lehetett. Ennél szebb környezetet nehéz teremteni egy kastélynak.
 
 
 
Blois
1515 és 1524 között épült, I. Ferenc megbízásából, de a kastélynak van X. századi része is. Az ún. Ferenc-szárny loggiás homlokzatával, nyolcszögletű lépcsőtornyával és a manzárdok diadémjával egyértelműen a legszebb része a kastélynak.
 
 
 
 
Chambord
Az abszolút favoritom. A Chambord a legnagyobb Loire menti kastély, egy szinte végtelennek tűnő parkban fekszik. Jórészt 1519 és 1538 között épült, ekkor készült el a da Vinci által tervezett kettős csigalépcső is az udvarban.
 
 
 
 
 
Rigny-Ussé

„Az erdőben alvó szépség” a valódi reneszánsz stílust képviseli. A palota meghatározó elemei a tornyok, a kastély Saumurtől kb. 15 km-re a folyó mentén helyezkedik el.

tökéletes mesebeli kastély :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gossip-sisters.blog.hu/api/trackback/id/tr392149601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása